Smagen af forår…

Weekenden er ved at lakke mod enden – og sikke en dejlig weekend med masser af havetid. Som altid, så er havetid min lise for sjælen – når jeg er i haven cirkler tankerne sig om frø i lange baner, skønne forårsløg, nyslået græs, smukke påskeklokker, små bitte bux bom, men mest af alt smagen af forår. Findes der skønnere smag?

Der har været masser af tid til at nyde solen og varmen – særligt i drivhuset. Græsset har fået den første tur med græsslåmaskinen, højbedene er ved at være såklare, der er luet ukrudt og meget andet. Det jeg vil vise jer i dag er krydderurtebedet, hvor der trængte til lidt fornyelse. Egentlig startede alt det med krydderurtebedet, da vi i efteråret bygge nyt udekøkken (det må blive et senere indlæg), for rundt om udekøkkenet har jeg lavet nye bede, hvor en del af krydderurterne flyttede over. Tanken var at lave et middelhavsbed ud af det gamle krydderurtebed.

Jeg startede med at tømme bedet for Estragon, Oregano, 3 slags Timian og en gammel stor Salvie. Jorden blev gravet godt igennem – lidt skvalderkål havde nemlig set sit snit til at snige sig ind i bedet. Bagefter blev det hældt masser af sand på, for middelhavsbedet kræver masser af dræn, da krydderurterne fra Middelhavet er vant til sandet og tør jord (1). Før planterne kom tilbage i bedet blev der vendt lidt hønsemøg i – lidt frisk gødning skal der til. Oreganoen blevet delt til et væld af planter – og afventer nu nye hjem, Estragonen gik samme vej, mens Timianen fik lov at flytte ind i det friske bed. Nu er det ikke fordi Estragon og Oregano er forsvundet fra haven, der er lavet aflæggere til krydderurtebedet ved udekøkkenet.

Timian har en særlig plads her i haven, vi bruger den ofte, og har derfor også flere forskellige slags – i bedet står nu, Appelsintimian, Citrontimian og Alm. Timian side om side med Rosmarin og Salvie, ja og en dusk purløg, som endnu ikke har funden anden plads endnu (3).

Tanken med middelhavsbedet er ud over det ekstra dræn at tilføre ekstra varme. Nu havde jeg kun lige 2 mindre sten på matriklen, så de må gøre det til at starte med. Meningen er, der skal ligge større sten i bedet, der i løbet af dagen kan ophobe varme, og gennem natten sikre lidt ekstra varme til bedet (2). Næste weekend går turen igen til Sverige (have nummer 2), mon ikke vi kan finde et par større sten til middelhavsbedet.

Vi sluttede weekenden af med en lækkerbisken på tallerknen, en langtidsstegt culotte med spæde smørdampet skud fra palmekålen og en lækker salat med fennikel, appelsin og lidt granatæble. Måske har du også stadig palmekål eller grønkål stående i haven, som er ved at sætte en masse sideskud. Hent dem straks ind, de er gudespise Jeg klippede en god portion sideskud af og dampede dem i lidt smør og vand til de var møre – det var weekendens smag af forår.