Nivaagaards rhododendronunivers

I går lørdag var jeg på udflugt med Haveselskabet til Nivaagaards Rhododendronpark. Parken ejes og forvaltes af den Hageske stiftelse efter den oprindelig ejer og iværksætter Johannes Hage. Johannes Hage gjorde en stor indsats for sin samtid, han understøttede og udviklede arbejdet med psykisk syge – i dag er han nok mest kendt for at have givet kickstartet til Nivaagaards malerisamling.

Han er også manden bag det smukke hovedhus, der ligger idyllisk med søen i forgrunden. Alle søer i parken er i øvrigt i sin tid håndgravet i perioder, hvor der ikke var den store arbejdsbyrde i jordbruget. Det siges dog, at huset er af lidet arkitektonisk værdi – for mit øje er det dog en fryd.

Arbejdet med at bygge den store park op startede omkring 1901, hvor et stort anlæg blev tegnet. I dag er det dog af flere omgange lavet om til en Rhododendronpark. Senest har den Hageske Stiftelse i samarbejde med gartner Svend Hansen fra 2007 og frem anlagt flere store nye bede i parken. Mange af de gamle store Rhododendron er heldigvis bevaret.

Det giver rigtig mange lange og dybe kig, hvor øjet drages af lange gange, der fører til det ene fantastiske motiv efter det andet. For enden af denne gang var dette fantastisk view.

De smukke gule Azalea spejler sig i søen – den skønhed er næsten umulig at gengive på et billede. Måske det er fordi, man ikke på billedet kan mærke den skønne duft. Den gule Azalea havde en virkelig skøn duft – og så er den vidunderlig med sine lange graciøse støvdragere. Så lige her….

Parken bød på den ene smukke Rhododendron efter den anden – I får lige et par bidder.


Der var mange forskellige Rhododendron, nogle var mere specielle end andre. Den her havde et helt specielt løv. Det fleste planter sætter meget lyse skud, for at hindre ubudent gæstebud i at spise det nye løv. Den her er en undtagelse, da de nye skud var helt mørke, mørkere end resten af planten – pudsigt. Jeg kunne heller ikke stå for de fine sarte blomster, der var svagt lysegule.

Forskellen kan du meget tydelig se her, hvor den kæmpestore Rhododendron herunder står med helt lyse friske skud – modsat billedet herover.

Som I sikkert kan fornemme, så havde jeg en rigtig dejlig eftermiddag – jeg kan kun anbefale, at I smutter forbi Nivaagaard Park. Skal det være i år – skal det være i løbet af de næste par uger. Nogle af disse billeder er skudt i den private del af parken, da vi var så heldige også at se den del. I dag vil jeg smutte på Ledreborg til Livsstilmesse – foråret er en travl tid, men fantastisk tid.

Dette indlæg blev udgivet i Haven. Bogmærk permalinket.

8 Responses to Nivaagaards rhododendronunivers

 1. Ina skriver:

  Åh, hvor smukt. Jeg har boet i Nivå i mange år, men flyttede derfra for 7 år siden. Jeg har aldrig besøgt Nivågaard. Det er ret ærgerligt, men typisk, at man ikke får set det som er lige for 🙂
  Jeg vil smutte derop en af de næste uger.

 2. Hanne Bente skriver:

  Super flotte billeder af Nivaagaard Park.
  Tak for din kommentar til mit tøse-slumretæppe.
  Knus Hanne Bente

 3. Hej Mette, Sikke dog en smuk Rhododendron park, den er fantastisk flot og skøn. Flotte billeder at nogle skønne blomster. Det må have været en dejlig tur I det skønne vejr I lørdags.

  Du har the haft en rigtig dejlig weekend kan jeg regne ud! 😉 du skal have mange tak for dit besøg på Livsstilsmessen på Ledreborg, det var hyggeligt.

  Det er dejligt at få sat ansigt på en medblogger og nu ved jeg jo også lidt om dig, rigtigt dejligt 🙂 glæder mig til at følge mere med I dit gøre og laden med haven og de steder du så flittigt besøger.

  Ha’ en dejlig dag.
  Annette

  • Hej Annette

   Nivaagaard var virkelig et rigtig fint sted – dejlig ikke kommercielt, lig med knap så mange mennesker 😉

   Det var rigtig dejligt lige at kigge forbi jeres stand, de kobbertræer er virkelige smukke – også er det skønt at have lidt mere end i billede af et menneske i blogland.

   Også en rigtig dejlig dag til dig.

   Mette

 4. Annette skriver:

  Hej Mette
  Tak for turen, der er da utroligt smuk og jeg syntes ogå hovedhuset er smukt, der ville jeg ikke have noget imod at bo.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *