En fantastisk frodig køkkenhave

I weekenden besøgte jeg Fuglebjerggaard sammen med svigermor – Camilla Plum havde berettet om svulmende frodig køkkenhave. Den skulle vi da se. Vi startede med et lille kig i planteskolen, hvor der specielt er mange  krydderurter og chilier, men også en masse forskellige stauder. Kun se… ikke købe, først til sidst :).

Et skønt kig til et væld af krydderurter – i baggrunden kan anes alle drivhusene, hvor der vokser masser af chili og sarte krydderurter.

Vi besluttede os til en rundtur i haven inden vi skulle snuse i gårdbutikken, cafeen og planteskolen igen. Det pudsige, jeg altid synes er sjovt på Fuglebjerggaard, er alle knopskydningerne – der er små huse og bygninger alle steder, hvor behovet lige er opstået.

Det første vi mødte på vores vej var bryggeriet, så vidt jeg husker bygget i det gamle husehus. Haven på Fuglebjerggaard er frodig, der er ikke den store bekymring omkring ukrudt, derfor kan en brændenælde også sagtens have fundet en levevej inden midt i bregnerne. Egentlig er det det, der gør det så livsbekræftende at gå rundt i haven – her er der plads til at leve.

En skøn plet på vej indtil den skønne køkkenhave. Det kræver en sikker hånd at skabe noget skønt – og så alligevel få det til at se totalt henkastet og skødesløst ud. Da vi kom rundt om huset om ind i køkkenhaven måtte vi give Camilla ret – det er ualmindelig frodigt, og her dyrkes alt muligt forskelligt fra Kinaskokker, blomster, hestebønner til alt hvad man kan forestille sig af kål. Det var virkelig vitaminer for øjnene, at gå rundt og suge indtryk til sig.

Et af de første syn i køkkenhaven var et overvældende flor af Stolt kavaler og i baggrunden masser af Morgenfruer. Nok se med ikke røre – tænk hvis vi alle lige skulle have en blomst, så var der jo tomt.

Lækre rækker af overdådige kål i alle farver.

Hvem kan stå for de lækre Slangehvidløg – jeg kan i hvert fald ikke. De flytter helt sikkert ind her næste sæson – ja det vil sige til efteråret.

De er simpelthen fantastiske at se på – man bliver helt i godt humør. De skulle desuden smage fantastisk. Det blev til lang tids studeren i køkkenhaven – der var lækre ærter i gul, grøn og lilla, en lille skærehave omkranset af et lavt kastaniehegn, laaange rækker af tomater i det store drivhus, masser af rækker med hestebønner og stangbønner, bær i lange baner og et chilihus fyldt til bristepunktet – det var et rent slaraffenland for en grønsagselsker. Til sidst blev vi helt sultne af at kigge på de lækre grønsager, så vi gik i cafeen og købte ostemadder, kage og te. Svigermor fik en ribs/ solbærlagkage, mens jeg hapsede en citronbirkeskage med ribs – pyha, de er ikke nærige med portionerne.

Svigermor har her fundet en skøn plads i solen på gårdspladsen – dejlig plet med et mylder af hunde, killinger, missemor, børn og voksne.

Vi sluttede af i planteskolen igen, hvor vi lige skulle have et par godbidder med hjem.

Det blev til end nu en Appelsintagetes, en Pestobasilikum, en Kardemommeplante og enkelt chili Habanero Dulce. Fra butikken blev til et par lækre krydderiblandinger, te og ægte kanel. En dejlig dag – kan varmt anbefales, der er en meget gæstfri stemning på stedet. Der er også borde og bænke, så man kan spise sin medbragte mad, hvis man vil det.

Dette indlæg blev udgivet i Haven. Bogmærk permalinket.

5 Responses to En fantastisk frodig køkkenhave

 1. Mettes Have skriver:

  Fantastisk – både solskin og havebesøg på én gang. Og så lige i Camillas have – det må ha’ været en dejlig dag. Haven står højt på min besøgs-ønskeliste.

  Bedste hilsner fra Mette

 2. Hanne Bente skriver:

  Sikke en frodig have – rigtig flotte billeder.
  Ha´en god mandag.
  Knus Hanne Bente

 3. Hanne Bente skriver:

  Hej igen Mette.
  Jeg har fået ny adresse til min blog pga at jeg ønskede en overflødig hjemmeside slettet.
  Så den gamle adresse virker ikke mere.
  Min nye blogadresse er:
  http://www.finus.dk
  Knus Hanne Bente

 4. Ina skriver:

  Der er skønt på Fuglebjerggård. Jeg har ikke været der i år, men sidste år fik jeg købt ret meget i planteskolen 😉
  De stolte kavalerer er da helt fantastiske.
  Jeg har også haft slangehvidløg i år, og den er også sikker til næste år 😉

 5. Staudefeen skriver:

  Hej Mette,

  en lidt sen kommentar må man sige, men jeg har faktisk ikke fået set dette indlæg. Superskønt – og fantastiske billeder fra dejlige Fuglebjerggaard.

  Har du helt droppet bloggeriet? 🙂

  Kh. Marlene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *