Længe siden sidst…..

Det er ikke meget I har hørt til mig på det sidste. Det er der selvfølgelig flere årsager til – men 2 ting springer i øjnene. Pt. er jeg ledig – det i sig selv skulle jo give en masse tid, det nød I bestemt godt af i starten af sommeren, men det er efterhånden blevet en plage, jeg gerne var for uden.

Den anden ting, som er blevet lidt altoverskyggende er, at jeg har fået konstateret PCOS – en sygdom, der for mig betyder en masse gener, som jeg har levet med rigtig længe. Når jeg tænker mig om, så har jeg faktisk levet med et hele livet; hovedpiner, sukkerafhængighed – meget ustabilt blodsukker, træthed, overvægt, uren hud, barnløshed, behåring steder jeg ikke havde drømt om og generelt udeblivende perioder. Det er normalt meget personlige ting, men jeg vælger at være åben omkring det, for jeg er sikker på, der er mange, der lige som jeg, har levet med symptomerne i mange år – uden at vide, at der kunne være noget galt. Det var de for mig mere synlige symptomer – de kliniske kriterier for diagnosen er:

  • ingen eller få ægløsninger.
  • forhøjet mandligt kønshormon.
  • polycystiske æggestokke ved ultralysscanning.

Opfylder man 2 ud af 3 symptomer – ja så har man PCOS. Jeg opfylder selvfølgelig 3 ud af 3, nemt skal det ikke være. Den største udfordring er nok, at når man har PCO er man oftest insulinresistent, det betyder, at musklernes følsomhed over for insulin nedsættes, så cellerne ikke optager sukker. Det medfører, at bugspytkirtlen sætter gang i en overproduktion af insulin. Ikke hensigtsmæssigt for kroppen, for det medfører forstyrrelser i hele kroppen. Det kunne jeg skrive side op og side ned om, men egentlig kun interessant for min biokemiske hjerne.

Hvad pokker gør man så? Jeg angriber kosten, som skulle være en mere “økologiske” tilgang til sygdommen, man kan også benytte medicinering… i første omgang nej tak. For at sikre et stabilt blodsukker spiser jeg en Mercedes hver dag. Ja det vil sige, jeg spiser 1/3 kulhydrat, 1/3 protein og 1/3 fedt – jeg lever efter KISS kost modellen, hvor jeg blandt andet undgår hurtige kulhydrater. Jeg skal nok vende tilbage med flere informationer – men nu er isen brud.

Skulle du have lyst til at læse om PCO, kan du kigge på pco-foreningens hjemmeside her.

Dette indlæg blev udgivet i PCO. Bogmærk permalinket.

1 Response to Længe siden sidst…..

  1. Mettes Have skriver:

    Hej Mette.

    Velkommen tilbage så ….. og når det er sagt, så må det være vældig svært når sygdom kommer til at fylde så meget af ens liv/hverdag. Held og lykke med dit kostprojekt – håber det må lykkes for dig.

    Bedste hilsner fra Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *