Uhm…. det hvide flutes.

Jeg jagter altid nye udfordringer i køkkenet – og når man ikke kan tåle hvedemel, ja så må man lægge den kreative hjerne i blød. For hvidt brød, det skal man altså have ved særlige lejligheder. Jeg har nu altid været af den opfattelse, at hvidt brød af den slags man køber, virkelig ikke er værd at sætte tænderne i, for det slet ikke at tale om mængden af tomme kalorier, der ryger indenbords. Manden i huset har da også accepteret – at det der hvide købe brød, det er bandlyst. Når det så er sagt, så er hjemmebagt hvidt og duftende brød med en sej struktur noget helt særlig. Når mulighederne for anvendelse af meltyper er begrænset til svedjerug, rug og kamut bliver det hvide flutes en smule uopnåeligt skulle man tro, men efter flere eksperimenter og en del læserier på nettet er jeg nået frem til et hvidt flutes, der sågar er blevet godkendt af manden.

Hvad er hemmeligheden så. Jo hemmeligheden er tid, masser af tid – og så skal dejen æltes længe og grundigt. Når jeg siger tid, så er det fordi, at smagen i brød udvikles over tid, kornets lækre smag træder frem. Jeg har i opskriften valgt at bruge en ganske lille mængde gær, da jeg finder smagen af gær utiltalende og dominerende. Opskriften herunder er til 2 flutes, og de kan i øvrigt sagtens fryses ned og gemmes til senere brug.

350 g Kamut (gerne frisk malet)

3 dl lunken vand

8 g salt

5 g gær

1 spsk olie

1 tsk sukker (eller sukrin)

Gæren opløses i vandet. Mel, salt, olie og sukker tilsættes. Det hele æltes i 10 min – gerne i en røremaskine. Ejer du ikke sådan en, må du i gang med en skål og en grydeske. Når dejen er æltet færdig er den klistret og let blank i overfladen. Dejen stilles tildækket til koldhævning i min. 12 timer. Herefter formes 2 flutes, der efterhæves et par timer til flutes’ne har dobbeltstørrelse. Jeg efterhæver i en smut flutes form, for at give facon til brødet, men der kan også efterhæves lunt på en bageplade. Flutes’ne pensles med lidt æg og drysses med sesam, græskarkerner, solsikkekerner eller måske dit ynglingskrydderi. Flutes’ne bages i 7-10 min i en 230 grader varm ovn.

De smager fantastisk lune med koldt smør, til en god salat eller som vi fik forleden til hjemmelavet aspargessuppe.

Dette indlæg blev udgivet i Køkkenet, PCO. Bogmærk permalinket.

1 Response to Uhm…. det hvide flutes.

  1. Therese Hansen skriver:

    Har forsøgt at bage dette brød som flutes, og det blev utrolig lækkert. Vil bare spørge, om det mon ikke er muligt at lave det til et enkelt brød i en bagekurv, og om der er et forslag til, hvor længe det skal have?!

    Med venlig hilsen
    Therese

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *