Når resterne skal bruges op – og skøn pizza opstår.

Der er 2 måder jeg næsten altid kan anvende kødrester på – enten i en tortilla eller på en hjemmelavet pizza. Begge dele er en smule vanskeligt, når man ikke kan tåle ret mange forskellige meltyper, men men… det skal ikke have lov at stoppe mig. Tortillaen kan i øvrigt afløses af et lækkert kålblad – dejlig sprødt og lige i min smag. Nok om det for dette indlæg skal nemlig handle om min hjemmelavede pizza.

Basis – ja det er selvfølgelig dejen
Det mest basale er selvfølgelig dejen – for den skal efter bagning være sprød og lækker og med masser af smag. Jeg har eksperimenteret mig frem til en kombination af kamut og rug til dejen, det giver en sprød bund – og rugmelet giver den skønneste smag i pizzabunden. Lidt Nordisk inspireret, som jo i øvrigt er meget oppe i tiden.

Til 2 portioner dej (der fylder en firkantet størrelse bagesten), skal du bruge:

25 g gær
2 dl lunken vand
1 tsk sukker (el. sukrin som jeg bruger)
1 1/2 spsk olivenolie
1/2 tsk salt
225 g kamutmel
75 g rugmel
+ lidt kamutmel til udrulning af dejen.

Gæren opløses i vandet, de resterende ingredienser tilsættes – og dejen æltes godt igennem, meget gerne på en røremaskine. Dejen hæver i mindst 1 time. Er du i rigtig god tid, kan du med fordel reducere gæren til maks. 10 g og koldthæve dejen 12 timer – så bliver det til fastfood, når først pizza’en skal laves.

Tomat og ost skal der til….
Når dejen er rullet ud til en passende størrelsen, ja så er det tid til tomatsaucen, som her i huset altid er hjemmegjort. Jeg plejer at lave en gigantisk portion, som jeg krydder med hvidløg, løg, masser af oregano, frisk stødt peber, måske et skvæt rødvin, salt og hvad jeg ellers finder på. Du har sikkert din helt egen favorit. Når den er kogt godt igennem, blender jeg den og hælder den på glas, som jeg henkoger. Så er der altid hjemmelavet tomatsauce til pizza og andet godt – det er da fastfood, når først forarbejdet er lavet.

Osten – ja denne gang blev det en revet version, men ren luksus er frisk mozzarella skåret i tykke skriver marineret med lidt olie, rosmarin og masser af frisk stødt peber…. bare et par timer. Osten smuldres ud over tomatsaucen INDEN fyldet lægges på – inden er meget vigtigt, for ellers bliver pizzaen bare gratineret og fyldet kogt… og det er bestemt ikke meningen.

Fyldet – kreativitet lønner sig.….
Det er her resterne kommer ind, for gode rester kan altid bruges på en pizza. Jeg bruger rester af kylling, lam, oksekød, flæskesteg – hvad end jeg lige har til overs. Ofte marinerer jeg det med oliven olie, hvidløg, peber, salt – og måske lidt revet citronskal.

I går havde jeg ikke lige rester, men stegte noget kyllingebryst med masser af krydderier, fandt nogle skiver chorizo i køleskabet og skar nogle skiver af den hjemmerøgede filet. Det kunne også have været en serano skinke, røget mørbrad, skiver af god pølse – eller hvad der lige er din favorit.

Der er også altid grønsager på vores pizza – gerne i tynde tynde skiver, de bliver lækre og sprøde, når pizzaen bliver bagt. I går var det tynde skiver squash vendt i ganske lidt olivenolie, så de steger og ikke koger. Der er altid peberfrugt i en eller anden variant på mine pizzaer – enten rå eller grillede. Det sidste kan varmt anbefales – dejlig sødme.

Det ser lovende ud – pizzaen før den røg en tur i weberen. Vi griller altid pizzaen på en bagesten, det smager skønt, og selv om vinteren har vi grillen kørt i stilling på terassen. Skulle jeg lave den i ovnen, ville det absolut også blive på en bagesten – stenen skal være godt varm. Stenen er med til at give pizzaen den sprøde bund, ligesom varmen nede fra sikker, at ikke kun fyldet bliver branket.

Så er det spisetid – velbekomme.

 

Dette indlæg blev udgivet i Køkkenet, PCO. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *