Røget fjæsing – en ny oplevelse…

For tiden holder vi ferie på Læsø i familiens dejlige lille sommerhus, hvor vi bare slapper af og nyder ferien. Læsø har sit eget tempo og der går ikke lang tid før man selv sætter farten ned.

Når man nu er på en ø som Læsø der er kendt for sine gode råvarer, skal man jo prøve noget nyt. En af de ting vi nyder er masser af billig og frisk fisk, hver gang vi er her skal vi prøve mindst en ny fisk.

Denne gang faldt valget på fjæsingen, som nok er mest kendt for sine 3 giftige pigge der stikker strandgæsterne, men det er altså også en dejlig spisefisk.

Vi “fråsede” og købte 6 fisk (10,- pr. styk) som heldigvis er renset for hoved og giftpigge, de skulle blot renses lidt og vaskes rene.

De vaskede fjæsing inden næste skridt

De vaskede fjæsing inden næste skridt

Da haler og finner var klippet af, blev de ridset 5-7 steder på hver side for at salten kan trænge ind. Fiskene blev lagt i en glasskål med masser af salt.

De tørsaltede fjæsing.

De tørsaltede fjæsing.

Fiskene ligger et par timer i salten, som gør fisken mere fast i kødet. Når der er gået 2 timer tages fisken op af salten og skylles med koldt vand. derefter skal de lufttørres i nogle timer. Jeg hængte dem op på tørresnoren. Det er endnu så tidligt på året at fluerne ikke er et problem, ellers ville jeg nok have lagt dem under et fluenet.

Fiskene er hængt til tørre.

Fiskene er hængt til tørre.

Når fiskene har hængt et par timer er det tid til at gøre røgeovnen klar. Jeg valgte at røge på en blanding af lyng (Det er der masser af på Læsø) og bøgesmuld.
Fiskene blev placeret på risten, det kneb med pladsen men det gik. Vi har kun den lille røgeovn med på ferien.

Trange forhold, men det gik.

Trange forhold, men det gik.

Så blev ovnen tændt og fiskene blev røget i cirka 40 min.

Der røges!

Der røges!

Fisken får en flot farve og smager rigtig godt med kartofler og persillesovs.
Vi spurgte fiskehandleren hvad vi skulle gøre ved fisken, og fik det samme svar som altid:”De skal bare steges på panden, og serveres med persillesovs og kartofler” men de kan altså også røges og det kan helt klart anbefales.

Så er det spisetid!

Så er det spisetid!

En anden fordel er at de smager rigtig godt kolde på et stykke groft brød med røræg og lidt purløg.

Hvad mere kan man forlange?

Hvad mere kan man forlange?

Specielt når man også får lidt andre af Læsøs mange delikatesser, og skyller det hele ned med kold hjemmebrygget øl!

Velbekomme, og god påske.

Dette indlæg blev udgivet i Slowfood. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *