Mit nyeste påhit

Jeg har tidligere beskrevet, hvordan jeg har været på bagekursus hos Camilla Plum – det satte virkelig gang i eksperimenterne i køkkenet. Både Thomas og jeg elsker det hjemmebagte brød – der er ikke noget mere fantastisk en duften af friskbagt brød. Det er ikke meget brød, der bliver købt færdig hos os – jeg bliver simpelthen så skuffet over smagen. I går havde Thomas fødselsdag, i den anledning havde han ønsket sig “rigtige” bagerrundstykker – jeg stod tidligt og var ved bageren i Vesterø. Sikke en skuffelse.

Jeg elsker frisk mel og er klart en fortaler af økologisk mel, der generelt har “en kortere holdbarhed”. Nu er jeg på ingen måde økofreak – jeg tror på fornuft i forhold til fødevarer, det er også den måde jeg vælger mine råvarer. Når jeg vælger økologisk mel, er det fordi det indholder hele kornet, også de meget fint kværnede skal dele, der giver en fantastisk smag og struktur til brødet. Konventionelt mel indeholder kun den helt hvide del af kornet – frøhviden, det betyder, at konventionelt mel mangler smag og fibre i forhold til økologisk og meget gerne stenkværnet mel.

Ovenstående billede har jeg lånt fra Diabetesforeningen. Det der får melet til at blive lidt harsk, når det står for længe, er fedtstofferne i kernens kim.

Når jeg eksperimentere skal der forskelligt mel til, jeg holder meget af smagen af Ølandshvede, men også Manitoba har en høj stjerne. Manitoba er næsten umuligt at opdrive i Danmark, jeg er så heldig at en forbindelse i Sverige endelig har fundet Manitoba, skønt. Generelt synes jeg de gamle danske kornsorter er velsmagende, men ikke altid nemme at opdrive til en fornuftig pris.

Forleden dag var vi endnu en tur rundt på Læsø, jeg skulle se et sted, der lige falder i min smag. Læsø har fået sit eget mølleri med en gammeldags stubmølle.

Her beundrer jeg stubmøllen ved Storhave. Den størrelse er selvfølgelig ikke så nem at snuppe med til Havdrup, men der er nu noget fascinerende ved selv at male sit eget mel. Jeg har luret på det et par gange, da Meyer så ligefrem stod med en lille kornmølle midt ude i ingenting, ja så ville jeg da ikke stå tilbage. Så der er nu investeret i en Hawos Queen1, den skulle gerne lande, når vi kommer hjem fra ferie.

Jeg glæder mig til duften af frisk malet mel – mums.

Dette indlæg blev udgivet i Køkkenet. Bogmærk permalinket.

6 Responses to Mit nyeste påhit

 1. Mogens Sandberg Brix skriver:

  Hej Mette

  Tak for dit indlæg på denne blog. Jeg har det som din mand og du, at det hjemmebagets brød er det aller bedste.

  Det er ret spændende med den melmølle – hvordan virker den for jer, giver den det resultat som I håbede på? Jeg overvejer selv at investere i en.

  Hilsen den brød glade 🙂
  Mogens

  • Hej Mogens. Jeg er rigtig glad for min lille mølle – den fungerer perfekt. Vi maler alt vores mel selv, og det giver en helt fantastisk smag til brødet. Eneste ulempe er, at der selvfølgelig altid er tale om fuldkornsmel, det kan gå lidt ud over hæveevnen. For at kompensere for det køber jeg manitoba mel (højt protetin indhold), som jeg sommetider putter lidt i af. Til rugbrød er det mel, der kommer ud helt perfekt – det hæver fint på surdejen. Danske Aurion skulle efterhånden have et rigtig godt udvalg af møller, hvis du ikke som om kunne tænke dig at handle i Tyskland. Jeg bruger i øvrigt også Aurion korn købt hos Lyngby mølle.

   Mette

 2. Mogens Sandberg Brix skriver:

  Hej Mette

  Tak for dit svar, det skaber inspiration 🙂
  Jeg blander ofte groft og fintmalet mel, så det at den kun maler det groft er fint med mig. Det kunne jo selvfølgelig være dejligt med en mølle der også malede i den fine ende, men man kan jo desværre ikke få alt her i livet 🙂
  Alt held og lykke i den dejlige brød verden.

  De bedste hilsner
  Mogens

 3. jens skriver:

  hej
  har du nogle links til hvor du køber de hele korn
  tak!!!

  • Hej Jens

   Jeg køber korn lidt forskellige steder. Hvis jeg skal have store mængder, kører jeg til Lyngby mølle, de har et stort udvalg af Aurion korn, som jeg primært bruger.

   Af og til køber jeg korn hos min Lokale Helsam butik i Køge, som med glæder bestiller hjem til mig.

   Jeg tager ofte turen over Fyn, da jeg har familie i Jylland – på næste tur, skal jeg forbi Kragegården ved Ringe, som har et passende udvalg til meget fornuftige priser. .

   Håber du kan bruge mine inputs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *