Bacon – Et andet produkt end det man køber

I starten af året købte vi en ny røgeovn, da den gamle var blevet for lille til vores voksende krav og ønsker.
I starten lavede vi primært varmrøgede fisk, men det var hele tiden planen at når foråret kom skulle der eksperimenteres.

I starten af maj besluttede jeg mig for at tiden var inde til at forsøge at lave bacon.
Jeg havde læst flere steder på nettet at det skulle smage helt fantastisk, og slet ikke tåle sammenligning med det produkt man kan købe i forretningerne.
En dag vi var i Bilka var der tilbud på ribbenstege, og vi købte 2 af dem.
Med stor spænding tilberedte jeg en lage af:
75g salt og 25g sukker pr. liter vand, og lidt blandede krydderurter fra haven.
Den ene steg blev udbenet og lagt i lagen, den anden i fryseren.
Dagen efter blev der smidt et par mørbrad i lagen, bare for at prøve det af.

5 dage gik og jeg tog kødet op der nu var blevet helt fast og farvet af lagen.
Nu skulle det tørres, og en mindre ombygning af vores tørringsanlæg resulterede i at det nu også kunne benyttes til at tørre kød.

Blæseren blev tændt og jeg ventede spændt i 4 dage.
Da de 4 dage var gået blev det tid til at røge kødet.
Der er mange delte meninger om hvordan man bør gøre det. Jeg fandt forslag der gik på 3-4 timers varmrøgning til 3 gange røgning af 12 timer med 12 timers hvile mellem hver røgning.
Da jeg mener at god mad ofte tager tid besluttede jeg mig for at røge af 3 omgange.
Så jeg tændte op i røgeovnen, og hængte kødet ind i røgeovnen, inden jeg gik i seng.
Om sommeren er det bedst at koldrøge om natten for at sikre der ikke bliver for varmt i røgeovnen. Man skal helst holde sig under 25 grader for at undgå kødet bliver tilberedt.

Røgesmuldet, i det her tilfælde bøgesmuld, lægges i et stort S og jeg hælder 15ml. sprit på den ene ende og tænder ilden. Når flammerne dør ud sættes røgekassen ind i bunden af røgeovnen, og røgningen er i gang. For at sikre at røgen ikke slipper for hurtigt ud af ovnen lukker jeg aftrækket i toppen af ovnen.
Smuldet vil brænde langsomt med en lille glød der “spiser” sig igennem smuldet. Gløden er på størrelse med en cigaretglød, og det kan være svært at se om det brænder som det skal. Hvis gløden bliver ved med at gå ud skyldes det ofte en af to ting: Smuldet er lagt i et for tyndt lag eller smuldet er for fugtigt.

De næste 3 nætter gik med at røge kødet, og det blev også til 500g malt jeg skulle bruge til mit næste bryg, men mere herom en anden gang.

Da røgningen var overstået skulle der smages på resultatet.
Vi lavede en god gang morgenmad med bacon og æg (fra mine forældres høns)
Efter den første mundfuld kiggede vi på hinanden og det stod klart at vi her havde fundet endnu en ting vi bliver nødt til at lave selv fremover. Efter vi havde spist alt det jeg havde stegt måtte jeg ud og stege mere, der røg også lige et par skiver røget mørbrad på panden og det smagte også fantastisk.
Vi snakkede om hvordan man kunne forbedre resultatet og vi prøver nu at lave lidt om i opskriften så den passer til vores smag.

Det stod ret hurtigt klart at vi ikke kunne spise 1kg bacon, så derfor besluttede vi at indkøbe en vakuumpakker så vi kan vakuumpakke vores “produkter” selv, men det er en anden historie.

Dette indlæg blev udgivet i Slowfood. Bogmærk permalinket.

1 Response to Bacon – Et andet produkt end det man køber

  1. Eddy Marrup skriver:

    Hvor er det fedt, at en nybegynder kan hente så megen inspiration.

    TUSIND tak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *